A Környezettudományi Központ 2011. február 18-án Közösségi kerékpár kölcsönző rendszerek és mobilitás-szervezés címmel tanácskozást szervezett, amely azt próbálta körüljárni, hogy hogyan lehet egy közösségi kerékpár kölcsönzési rendszert bevezetni, hogy hogyan illeszkedik be a rendszer a városi közlekedési stratégiába, milyen problémákkal kell a bevezetés és a működtetés során megküzdeni, hogyan lehet a buktatókat elkerülni, és milyen hatása lehet egy ilyen rendszernek a gépjárműforgalomra.

A tanácskozás a Központ által rendezendő mobilitás-szervezési workshop-sorozat első rendezvénye volt.

A mobilitás-szervezés a fenntartható közlekedés népszerűsítése, valamint a gépkocsi használat befolyásolása az utazók hozzáállásának és viselkedésének a megváltoztatásával. A mobilitás-szervezés alapjait úgynevezett "puha" eszközök képezik, mint például a tájékoztatás, a kommunikáció, szolgáltatások szervezése, illetve a különböző felek tevékenységének az összehangolása. A mobilitás-szervezés módszere a gépkocsihasználat iránti igény mérséklése, az utazók gépkocsihasználattal kapcsolatos hozzáállásának és viselkedésének a megváltoztatása, a fenntartható közlekedési módok vonzóbbá tétele. Ezek a "puha" módszerek igen hasznos eszközei a fenntartható közlekedéspolitikának: legtöbbször javítják a közlekedési infrastruktúra (például az új villamosvonalak, kerékpárutak) kihasználtságát. A "kemény" eszközöktől eltérően nem feltétlenül igényelnek komoly pénzügyi beruházásokat, ezért kedvező lehet a hozam/költség arányuk.

A szakmai tanácskozást a mobilitás-szervezéssel foglalkozó EPOMM PLUS (European Platform of Mobility Management - Partners Learning Urban Sustainability) projekt keretében szerveztük, amelynek végrehajtását Magyarországon a Környezettudományi Központ Alapítvány koordinálja. A projekt célja, hogy népszerűsítse a mobilitás-szervezési módszereket, és segítse a mobilitás-szervezéssel foglalkozó vagy a módszerek iránt érdeklődő kormányzati, önkormányzati és civil szakemberek együttműködését, a mobilitás-szervezési tapasztalatok megosztását.

A tanácskozás részletes programja      Az előadások anyagai

A projektet az Intelligent Energy Europe program és a Zöld Forrás keretből a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja.