Zöld Ars Politica 2006
  Politikusok a környezetvédelemről a 2006-os választások előtt

Bánsági György
az MSZP Környezetvédelmi Tagozatának alelnöke, a Fővárosi Közgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke. Diplomás gépész- és villamosmérnök, 1989 és 2002 között saját környezetvédelmi cégét vezette. Szakterülete a gépjárművek által kibocsátott gázok elemzése.

A négy évvel ezelőtti parlamenti választások előtt készült és nyomtatásban is megjelentetett Zöld Ars Politika című interjúkötetünk sikerén felbuzdulva most is megkerestük a környezetvédelem iránt érdeklődő politikusokat, hogy megosszák velünk a környezet védelmével kapcsolatos nézeteiket és ismertessék pártjuk környezetvédelmi elképzeléseit.

Öt párt - az Élőlánc, a Fidesz, a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Szocialista Párt és a Szabaddemokraták Szövetsége - szakértőit kérdeztük meg. Az interjúalanyok kiválasztásánál törekedtünk ugyan a pártok arányos képviseletére, vagyis hogy a nagyobb pártoktól több interúalanyt kérdezzünk meg, ezt a törekvésünket azonban a politikusok elfoglaltsága, hajlandósága miatt nem sikerült megvalósítani. Az elkészült interjúkkal e hiányosságuk ellenére elégedettek vagyunk, mert véleményünk szerint hűen tükrözik a mai politikai viszonyokat. A politikai semlegesség jegyében a politikusok a kötetben ábécé sorrendben követik egymást.

Az interjúk elolvasásához kattintson ide.

Kajner Péter
az Élőlánc Magyar-országért politikai párt elnökségi tagja közgazdász és humánökológus. Dolgozott a Környezetvédelmi Minisztériumban, a Magyar Környezetgazdaságtani Központ Alapítványnál, majd a Védegyletnél.

Kóródi Mária
jogász az SZDSZ tagja. 1990-től országgyűlési képviselő; volt az országgyűlés jegyzője és alelnöke is. 2002. május 27. és 2003. május 18. között környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Medgyessy-kabinetben.

Olajos Péter
vegyészmérnök, szakmérnök 1994 óta dolgozik az MDF-ben, először parlamenti titkár, majd az Elnöki titkárság vezetője, később kabinetfőnök, majd pártigazgató. A 2004- évi Európai Parlamenti választásokon az MDF listájáról jutott mandátumhoz. Szakterülete az EU környezetvédelem és környezetpolitika.

 

Orosz Sándor
Dr. Orosz Sándor jogász, az MSZP alapító tagja 1994 óta tagja a Parlamentnek. Eleinte a Mezőgazdasági Bizottságban foglal el elnöki, alelnöki pozíciót, majd a környezet-védelemmel is elkezd foglalkozni. 2002 óta az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke, valamint a Magyar Szocialista Párt Környezetvédelmi Tagozatának elnöke.

Parragh Dénes
biológus 1990-től tagja a Fidesznek. A párt nyíregyházi városi szervezetének elnöke, tagja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Tanácsnak és az Északkelet-magyarországi Regionális Fejlesztési Rt. Igazgatóságának. 2002 óta parlamenti képviselő, május közepétől a környezetvédelmi állandó bizottság tagja.

Turi-Kovács Béla
jogász korábban az FKgP-nek és az MDF-nek volt a tagja. 1998-tól a környezetvédelmi bizottság alelnöke, 2000-től 2002-ig környezetvédelmi miniszter. Jelenleg az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa.

 
Vissza az oldal tetejére       Vissza
       Főoldal